România la CEDO: cauza pendinte Deaconu. Despăgubirile pentru daune morale și discriminarea pe criterii de vârstă.

Secţia a Treia
Cererea nr. 66299/12
Cosmin Mihai DEACONU şi Alexandru Bogdan DEACONU c. României
I. Situaţia de fapt:
Reclamanţii, dnii Cosmin Mihai Deaconu şi Alexandru Bogdan Deaconu, sunt cetăţeni români, care s-au născut şi locuiesc în Bucureşti.
În iulie 2010, sora reclamanţilor, atunci în vârstă de 9 ani, a fost grav rănită într-un accident de automobil. Aceasta a fost imediat internată în spital unde, după patru zile de suferinţă intensă, a decedat.
A fost iniţiată o anchetă penală împotriva şoferului de automobil, pentru ucidere din culpă. S-a stabilit că, în timp ce acesta conducea cu 92 km/h – de vreme ce limita de viteză era de 50 km/h –, a pierdut controlul automobilului şi a intrat pe trotuar, unde se afla sora reclamanţilor.
În septembrie 2010, în timpul cercetării preliminare, reclamanţii, mama lor şi cei doi fraţi mai în vârstă au solicitat daune civile în cadrul procesului penal. În octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a procedat la disjungerea laturii civile de latura penală.
În decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a acordat fiecăreia dintre părţile civile, inclusiv reclamanţilor, 100.000 euro drept compensaţii pentru prejudiciul moral. Instanţa a reţinut că între părţile civile şi fetiţa de 9 ani a existat o puternică relaţie afectivă, iar moartea violentă a acesteia a cauzat durere în sânul familiei. S-a dispus achitarea daunelor de către compania de asigurări a şoferului.
Toate părţile au atacat hotărârea prin recurs.
În aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul iniţiat de către compania de asigurări. Instanţa a dispus ca şoferul automobilului să achite daunele, reţinând că răspunderea companiei de asigurări era una contractuală, şi deci subsidiară. Instanţa a respins apoi cererea reclamanţilor privind plata daunelor morale pe motiv că la acel moment ei aveau sub vârsta de 14 ani şi, prin urmare, nu erau conştienţi de consecinţele nefaste ale morţii surorii lor. Instanţa a mai scăzut cuantumul despăgubirilor morale la 50,000 euro pentru mama lor şi la 25,000 pentru fiecare din fraţii majori.
II. Capăt de cerere:
Reclamanţii se plâng în temeiul art. 14 din Convenţie combinat cu art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie, susţinând că au avut parte de un tratament discriminatoriu pe criterii de vârstă, în privinţa acordării de daune morale.
III. Întrebări adresate părţilor:
Dacă reclamanţii au avut parte de un tratament discriminatoriu în privinţa drepturilor lor ce decurg din Convenţie, urmare a respingerii cererilor acestora privind acordarea compensaţiilor în legătură cu moartea surorii lor, contrar art. 14 din Convenţie combinat cu art 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie?
Teodor PAPUC
Mihaela MAZILU-BABEL (coordonator proiect)
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

sursa:   http://www.juridice.ro/285762/romania-la-cedo-cauza-pendintedeaconu-despagubirile-pentru-daune-morale-si-discriminarea-pe-criterii-de-varsta.html