PREMIERĂ. Curs CHF, ÎNGHEȚAT la 1,8894 lei

instanță a Tribunalului București a decis ÎNGHEȚAREA cursului francului elvețian (CHF) la valoarea din momentul semnării contractului de credit al unui client OTP Bank. Decizia nu este definitivă, însă reprezintă o premieră prin faptul că obligă banca să recalculeze creditul la valoarea CHF de la momentul acordării împrumutului. Clientul care a câștigat acest proces a fost reprezentat de avocatul Avram Codruț.
„Soluția pe scurt:
Respinge excepţia netimbrării acţiunii, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată.
Admite, în parte, acţiunea.
Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007 la art. 12.2 teza a II a, art.12.3 şi art.12.4.
Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior.
Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF.
Obligă pârâtele să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus menţionat funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmând să achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior menţionată.
Obligă pârâtele să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului sus menţionat, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului de credit(1,8894 lei), sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de către pârâte.
Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007 la art. 9.1 lit.a.
Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior.
Obligă pârâtele să platească reclamantei suma de 6359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, cu titlu de comision de acordare, sumă la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte.
Respinge cererea reclamantei privind restituirea creditului in lei (cuprinsă în art.12.2 teza I a din convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007) ca neîntemeiată.
Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la emiterea unui nou grafic de rambursare, care se prevada restituirea creditului în lei ca neîntemeiată.
Obligă pârâtele să plătească reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01 iulie 2015”.
„Această hotărâre reprezintă un precedent extrem de important având în vedere multitudinea de contracte de acest gen încheiate de consumatori. De asemenea, prevederile cntractuale referitoare la riscul valutar sunt similare celor existente în contractele altor bănci”, a declarat avocatul Avram Codruț, cel care l-a reprezentat pe clientul OTP Bank.
„OTP BANK pierde un proces care deschide ușa zecilor de mii de împrumutați cu credite în CHF. S-a produs inevitabilul și evident că discutăm despre o premieră, prima instanță din București care îngheața cursul de schimb valutar la un prag de 1,8894 lei/CHF. OTP Bank pierde un proces ce va crea un precedent extraordinar. Felicitări reclamanților”, scrieavocatul Adrian Cuculiș.
„Prima palmă serioasă luată de alchimiștii BNR de la Tribunalul București, secția a VI-a! (…) OTP încasează o soluție de înghețare a cursului leu – franc elvețian la nivelul istoric de 1,88 lei pe CHF. În plus, se dispune restituirea sumelor încasate în plus de bancă în temeiul clauzei de schimb valutar. Și, mai mult, se dispune restituirea unor sume (peste 6 mii CHF) încasate nedatorat de bancă în baza altor clauze abuzive.
Iată că mai există speranțe în independența magistraților, iată ca seminarul de la Sinaia nu a avut efect de 100%.
Noi, justițiabilii, nu putem avea alte garanții că ni se va fi făcut cândva dreptate decât în independența și imparțialitatea magistraților. Soluția (…) ne face să redevenim optimiști.

Felicitări reclamantei (și avocaților ei, dacă nu s-a reprezentat singură). (…) Vom putea avea o vacanță judiciară calmă, în care să ne refacem puterea de luptă. Hai sus!”, a comentat avocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea.

sursa: http://www.paginadebanci.ro/premiera-curs-chf-inghetat-la-18894-lei-intr-un-proces-contra-otp-bank/