Interviu cu cel mai tânăr Decan de Barou din ţară. Bogdan Ilea (33 de ani), Decanul Baroului Sălaj: „Cred că avocaţilor tineri nu trebuie să le fie teamă de expunerea publică. Tinerii trebuie să aibă curajul de a se exprima, şi profesional, şi social”
„E-adevărat, sunt tânăr, dar pentru un suflet mare, / Valoarea nu aşteaptă ca vârsta s-o măsoare.” Celebrul vers din Cidul lui Corneille i se potriveşte ca o mănuşă avocatului Bogdan Ilea, cel care la 33 de ani este liderul avocaţilor din Baroul Sălaj. Avocatura.com a stat de vorbă cu cel mai tânăr Decan din ţară, despre provocările funcţiei, despre expunerea redusă a tinerilor avocaţi, dar şi despre cum vede recâştigarea prestigiului public al profesiei.
Avocatura.com: Sunteţi, după ştiinţa noastră, cel mai tânăr Decan din ţară. Cum vă împăcaţi cu responsabilitatea pe care o implică această funcţie, şi ce v-a făcut să o doriţi?
Bogdan Ilea: Este adevărat, sunt, într-adevăr, cel mai tânăr Decan din ţară. Am 33 de ani şi sunt membru al Baroului Sălaj din ianuarie 2005.
La o primă analiză, s-ar putea afirma că sunt tânăr, însă cred că atunci când m-au ales să-i reprezint, colegii mei din Baroul Sălaj s-au raportat la experienţa acumulată în profesie şi nu atât la vârsta mea.
Vreau să cred că vârsta nu trebuie să fie un argument sau un contraargument într-un demers de acest gen.
Referitor la responsabilitatea poziţiei de Decan, apreciez că am capacitatea de a gestiona această poziţie şi aprecierile colegilor mei îmi dau încredere.
De ce am dorit funcţia de Decan?
Pentru că sunt adeptul implicării, sunt o persoană activă şi am dorit să-mi pun propria persoană alături de o parte din timpul meu, la dispoziţia acestei nobile profesiuni.
Avocatura.com: De ce credeţi că avocaţii tineri nu beneficiază de expunerea pe care ar merita-o?
Cred că avocaţii ar trebui să comunice în mod corect şi statutar, în mediul public, iar publicul şi opinia publică ar trebui să preţuiască mai mult opiniile avocaţilor. Sunt siderat de multe ori când speţe juridice sunt comentate public de persoane care nu au pregătire juridică.
(Cel mai tânăr Decan de Barou din ţară, avocatul Bogdan Ilea, pentru Avocatura.com)
Ilea: Cred că avocaţilor tineri nu trebuie să le fie teamă de expunerea publică şi mai cred, cu riscul de a mă repeta, că tinerii în general trebuie să aibă curajul de a se exprima, atât profesional cât şi social, cu condiţia ca prestaţia lor să fie una substanţială.
Avocatura.com: Cum apreciaţi evoluţia prestigiului profesional? Se bucură avocatura de un prestigiu corespunzător rolului şi importanţei sociale a profesiei?
Ilea: Pentru a evalua profesia de avocat şi rolul acesteia în societate, vă propun un exerciţiu: imaginaţi-vă, sistemul judiciar şi societatea în general, în lipsa acestei profesii. Este modul meu de a răspunde celor care pun la îndoială rolul judiciar şi social al profesiei noastre.
În opinia mea, a imagina sistemul judiciar fără avocaţi ar fi similar cu a imagina gramatica fără verb.
Din păcate, de prea multe ori, avocatura ca profesie suferă pe nedrept, în raport cu celelalte profesii juridice.
Avocatura.com: Credeţi că avocaţii ar trebui să comunice mai mult în spaţiul public, cu respectarea prevederilor Statutului, despre valorile profesiei?
Ilea: Da, cred că avocaţii ar trebui să comunice în mod corect şi statutar, în mediul public, iar publicul şi opinia publică ar trebui să preţuiască mai mult opiniile avocaţilor. Sunt siderat de multe ori când speţe juridice sunt comentate public de persoane care nu au pregătire juridică.
Cred că un avocat trebuie să răspundă când i se solicită opinia în mod public, fără însă a urmări un scop din a-şi spune punctul de vedere pe orice temă.
Avocatura.com: Consideraţi că avocaţii au de comunicat pe teme intelectuale, că sunt aspecte intelectuale pe care ar fi bine să şi le exprime în spaţiul public?
Ilea: Apreciez că avocatul, ca model social, trebuie să fie un intelectual.
Avocatura.com: Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă avocatura în 2015 şi, în particular, Baroul Sălaj?
Ilea: Provocări… au fost întotdeauna, dar acum parcă mai mult ca niciodată avocaţii se confruntă cu scăderea numărului de litigii, taxele judiciare mari care limitează accesul cetăţenilor la justiţie şi perspectiva unei fiscalizări excesive.
Avocatura.com: Ce proiecte derulaţi pentru recâştigarea prestigiului public şi credibilităţii de către avocaţi?
Ilea: Proiectele noastre ţin de perfecţionarea continuă a avocaţilor, prin organizarea unor sesiuni de pregătire profesională. De asemenea, ne propunem o implicare socială activă.
„Apreciez interesul Avocatura.com pentru profesioniştii din afara Capitalei”
Avocatura.com: Consultaţi Avocatura.com? Cum vi se pare proiectul nostru jurnalistic, asupra căror teme ar trebui să ne concentrăm pe viitor, şi este Baroul Dvs. deschis unui parteneriat editorial cu noi?
Ilea: Dovada că apreciez rolul şi valoarea demersurilor dumneavoastră constă tocmai în purtarea acestei discuţii. Apreciez interesul dvs. pentru avocatură în general şi pentru profesioniştii din afara Capitalei, în special.
De ce am dorit funcţia de Decan? Pentru că sunt adeptul implicării, sunt o persoană activă şi am dorit să-mi pun propria persoană alături de o parte din timpul meu, la dispoziţia acestei nobile profesiuni.
(Avocatul Bogdan Ilea, Decanul Baroului Sălaj)
Cred că demersul Dvs. la fel cum cred în profesionalismul avocaţilor români, fie că sunt din Moldova, Muntenia sau Transilvania.
În viitor aş aprecia dacă aţi continua să cautaţi avocaţi în toate barourile, aşa cum aţi făcut şi până în prezent, tocmai de aceea veţi avea în Baroul Sălaj un partener loial.
Avocatura.com: Tema Lunii pe site-ul nostru este Etica în profesia de avocat. Vă rugăm să ne oferiţi o scurtă contribuţie pe această temă.
Ilea: Etica în profesia de avocat?
Îi contrazic pe aceia care spun că etica în profesia de avocat este greu de definit şi mult mai greu de găsit.
Există suficiente modele de seniori ai profesiei, de la care personal am învăţat multe şi care mi-au demonstrat principii etice solide. Acum, să nu generalizăm, fiindcă realismul ne face să constatăm că principiile etice ale profesiei suferă un asediu din partea confraţilor care, dornici să sară etape, petrec mai mult timp în studiourile TV decât în instanţă, şi îşi exprimă opinia în termeni absoluţi, pe orice subiect, sau folosesc orice pretext pentru a-şi reclama public cunoştinţele. Cred că noi, avocaţii, atât în relaţia cu clientela, cât şi cu magistraţii şi societatea în general, trebuie să dăm dovadă de o anumită rezervă, fără să ocolim însă pe cei care ne solicită opiniile, cu condiţia să fie asigurat un context serios şi credibil.
Marea provocare a noastră, a tinerei generaţii, constă în păstrarea şi întărirea valorilor cultivate de seniorii Baroului din România, doar aşa vom putea readuce avocatura de bază la locul pe care-l merită.