Curtea de Apel Cluj respinge arestarea preventiva a vicepresedintelui tribunalului Salaj si a inspectorului vamal Ioan Bode, fratele deputatului Lucian Bode

Curtea de apel Cluj a respins, printr-o sentinta pronuntata duminica, toate cele opt propuneri de arestare preventiva formulate de procurorii DIICOT Salaj pentru vicepresedintele Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, fostul inspector scolar general, actual consilier judetean PNL si director al Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalau, Ioan Abrudan, fratele deputatului liberal Lucian Bode, inspector vamal Dumitru Ioan Bode, doi oameni de afaceri din Zalau, Ioan Huluban, Ioan Galis, si fiica acestuia din urma, Malvina, si doi politisti, Vasile Zaha si Marius Farcas, se arata intr-un comunicat de presa al instantei mentionate, citat de Agerpres. 
Cei opt sunt inculpati intr-un dosar complex instrumentat de procurorii DIICOT Salaj, dosar ce vizeaza mai multe infractiuni, toate in legatura cu patronii unor firme din Zalau – Ioan Galis si Ioan Huluban, cei doi fiind deja trimisi in judecata intr-un alt dosar, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, cu un prejudiciu total estimat de cinci milioane de euro.

In cazul lui Ioan Huluban, Ioan Galis si a lui Patritiu Daraban, magistratii au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile.

„Pe timpul cat se afla sub control judiciar fiecare dintre inculpati, respectiv D.P., H.I., G.I. trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata judecatorul de drepturi si libertati sau procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT – Biroul Teritorial Salaj cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la organele de politie aferente domiciliului , respectiv Politia mun. Zalau, conform programului de supraveghere intocmit de catre organul de politie sau ori de cate ori este chemat; sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea judecatorului de drepturi si libertati; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme”, se mai precizeaza in comunicatul mentionat.

In caz de incalcare cu rea credinta a obligatiilor ce le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Dosarul in care sunt inculpati cei opt vizeaza infractiuni legate de procesul de insolventa a doua firme administrate de oamenii de afaceri mentionati, vicepresedintele Tribunalului Salaj fiind cel care a judecat procesul de insolventa.

Fiica lui Ioan Galis a fost inculpata dupa ce, potrivit procurorilor DIICOT, ar fi semnat in locul tatalui ei un proces verbal pentru conducere cu viteza excesiva, acesta fiind motivul pentru care au fost retinuti si cei doi politisti. In plus, ea este suspectata ca la examenul de bacalaureat din 2012 ar fi facut semne pe lucrare, la propunerea lui Ioan Abrudan, la vremea respectiva inspector scolar general, pentru a primi o nota mai mare la examene.

sursa: http://m.hotnews.ro/stire/20830977