CEDO: Site-urile sunt RESPONSABILE legal pentru COMENTARII.

CEDO: Site-urile sunt RESPONSABILE legal pentru COMENTARII. EVZ.RO roagă cititorii să evite jignirile în COMENTARII

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, că instanţele din Estonia au procedat corect amendând Delfi, unul dintre cele mai mari site-uri de ştiri din ţară, care a fost dat în judecată pentru comentariile anonime ofensatoare vizând un articol.

UPDATE. În urma litigiilor similare din România, redacția evz.ro a alocat deja resurse pentru o echipă de moderatori si actionează cu mai multă atenție în această zonă.
Decizia CEDO ne obligă, în plus, să fim foarte atenți în moderarea tuturor comentariilor care jignesc sau promovează idei discriminatoare. Redacția regretă că este constrânsă să limiteze libertatea de exprimare a cititorilor, însă este nevoită să acționeze în această direcție pentru a evita consecințe mult mai grave de ordin legal. În situația în care instanțele din România au stablit deja un principiu, confirmat acum și de CEDO, ne este imposibil să evităm litigii cu risc, fără a modera strict comentariile.

Din acest motiv, pentru a evita situații neplăcute, vă adresăm rugămintea să nu folosiți în comentarii formulările care pot produce prejudicii altor persoane și ne pot genera daune, în eventualitatea unor litigii.

Pentru a evita apariția unor astfel de daune suntem uneori nevoiți să limităm temporar accesul unor utilizatori la zona de comentarii, dacă postează constant mesaje care jignesc sau discriminează. Limitarea se face manual sau automat, atunci când filtrele speciale identifică cuvinte, expresii sau serii de caractere urmărite de sistem. Ambele sisteme pot produce și erori, pe care le luăm în discuție și le corectăm.
Dacă primiți mesajul automat care indică un IP blocat și considerați că este o eroare tehnică sau de interpretare a unor comentarii, vă rugăm să ne contactați, pentru a putea verifica suplimentar situația.
Va mulțumim pentru amabilitate si ajutor.
Şapte judecători ai Uniunii Europene au stabilit că site-ul de ştiri din Estonia este responsabil din punct de vedere legal pentru comentariile ofensatoare pe care le lasă utilizatorii, informează pcworld.com, citat de Mediafax.

În ianuarie 2006, Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la întârzieri în deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine către unele insule. Mai mulţi cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat în judecată Delfi, în aprilie 2006, şi a primit 433 de dolari despăgubiri.

Reprezentanţii Delfi au argumentat că nu erau responsabili pentru comentarii şi că amenda primită reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene care garantează libertatea de exprimare. Cu toate acestea, judecătorii au spus că articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare, atât timp cât acest lucru nu prejudiciază reputaţia unei persoane.

Curtea Europeană a decis că hotărârea a fost proporţională cu natura articolului, având în vedere că Delfi trebuia să se aştepte la comentarii ofensatoare şi să îşi măsuri de protecţie suplimentare.

Mai mult decât atât, site-ul nu a luat măsuri pentru îndepărtarea comentariilor ofensatoare, bazându-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari.

Pe site se precizează că autorii comentariilor sunt responsabili pentru postările lor şi că mesajele ameninţătoare sau jignitoare nu sunt permise, dar foarte mute comentarii injurioase au trecut de acest filtru şi au fost publicate pe pagina online. Cu toate acestea, din moment ce cititorii pot să scrie comentarii fără să se înregistreze, identitatea autorilor este destul de greu de stabilit, astfel încât nu pot fi traşi la răspundere.

sursa:   http://www.evz.ro/detalii/stiri/cedo-site-urile-sunt-responsabile-legal-pentru-comentariile-lasate-de-utilizatori-1061641.html